У Білорусі влада приготувалася вилучати валюту у юридичних осіб

У Білорусі влада приготувалася вилучати валюту у юридичних осіб

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про зміни в законах про валютне регулювання, який дозволяє Нацбанку на строк до одного року жорстко обмежувати в країні валютні операції.

Про це йдеться на сайті глави республіки.

Регулятор отримав право вилучати валюту у юридичних осіб, примусово конвертуючи її в білоруські рублі за власним курсом. Також він зможе забороняти валютні та валютно-обмінні операції, ставити граничні суми і терміни таких угод, вимагати отримати на них спеціальний дозвіл і не давати вести рахунки в іноземних банках.

До таких заходів влада приготувалися на випадок, як пояснили в прес-службі президента, «загрози економічній безпеці Білорусі і стабільності її фінансової системи».

Причиною таких дій влади стало різке погіршення ситуації з золотовалютними резервами (ЗВР) і стрімке зростання державного боргу, який здебільшого номінований в іноземній валюті. З січня 2020 року ЗВР зменшилися на чверть, досягнувши 6,9 мільярда доларів, що вже менше мінімального нормативу Міжнародного валютного фонду (МВФ). За прогнозами, до кінця року країна втратить ще майже мільярд доларів.

Однак проблема посилюється тим, що реальної валюти у Нацбанку ще менше. Як випливає з його статистики, запаси валютних активів складають 2,8 мільярда доларів, з них 2,1 мільярда розміщені на банківських депозитах, а залишок – в іноземних цінних паперах.

Потік валюти в країну істотно скоротиться і через тиск США, які повернули дев’ять білоруських державних підприємств до списку санкцій. Серед них ключові експортери нафтопродуктів, робота яких дозволяла приводити в країну долари.

Поділитись