У Білорусі вирішили відзначати річницю вторгнення в Польщу

У Білорусі вирішили відзначати річницю вторгнення в Польщу

У Білорусі з’явився нове свято – День народної єдності. Його відзначатимуть 17 вересня.

У цей день в 1939 році Червона армія увійшла до Польщі під час визвольного походу і приєднала до Білоруської РСР землі, які входили до складу Речі Посполитої. У Варшаві цей день вважається сумною датою, але президент Олександр Лукашенко впевнений, що свято «підкреслює спадкоємність поколінь, непорушність і самодостатність білоруської нації та державності». Які цілі переслідує Мінськ, поповнивши календар новим святковим днем.

«У Республіці Білорусь заснували державне свято – День народної єдності. Відповідний указ № 206 президент Олександр Лукашенко підписав 7 червня», – повідомили в прес-службі глави держави. Урочисті заходи відбуватимуться 17 вересня. «Цей день став актом історичної справедливості по відношенню до білоруського народу, розділеного проти його волі в 1921 році за умовами Ризького мирного договору, і назавжди закріпився в національній історичній традиції», – йдеться в повідомленні.

Як саме білоруси святкуватимуть цей день, не уточнюється. Відомо тільки, що він не буде вихідним. «Вибір дати підкреслює спадкоємність поколінь, непорушність і самодостатність білоруської нації та державності», – підкреслили в прес-службі.

Зовсім інакше до цього дня відносяться в Польщі. 17 вересня 1939 року – через 16 днів після початку німецького вторгнення в Польщу – почалася військова операція Червоної армії в східних областях Польської Республіки, в результаті якої вони приєдналися до Української та Білоруської РСР в якості Західної України і Західної Білорусі. Формально СРСР не оголошував війну Польщі, польському послу в Радянському Союзі Вацлаву Гржибовському зачитали і вручили ноту, в якій введення радянських військ пояснювали «необхідністю захищати життя і майно населення Західної України і Західної Білорусі».

Поділитись