У Білорусі скасували обов’язкове носіння масок після критики Лукашенка

У Білорусі скасували обов’язкове носіння масок після критики Лукашенка

Міністерство охорони здоров’я Білорусі внесло поправки в постанову про санітарно-протиепідемічні заходи по боротьбі з розповсюдженням коронавірусу.

Носіння масок в громадському транспорті та публічних місцях перестало бути обов’язковим, йдеться в Telegram-каналі відомства. За три дні до цього президент країни Олександр Лукашенко розкритикував обов’язкове носіння масок.

Скасовано застосування адміністративної відповідальності до фізичних осіб за невикористання засобів захисту органів дихання (далі – маски) на об’єктах всіх форм власності та в громадському транспорті, – йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров’я.

Там зазначається, що влада все ще рекомендують громадянам використовувати засоби індивідуального захисту при відвідуванні організацій і об’єктів.

19 жовтня Лукашенко зажадав від уряду не «напружувати» людей обмежувальними заходами через коронавируса.

І маски, і захисні заходи, і вакцинація – це виключно добровільна справа кожної людини. <…> Приймайте це до неухильного виконання. Ніякого тиску на людей. Не дай бог мені надійде інформація, що ви починаєте виганяти людей з торговельних точок, метро або автобусів, мало не здасться. Тому що це стає проблемою політичної. Люди один на одного починають звіром дивитися, – говорив він.

Вимога про носіння масок в Білорусії ввели 9 жовтня. Засоби індивідуального захисту були потрібні при відвідуванні кафе і ресторанів, кінотеатрів, театрів, культурно-масових заходів, закладів охорони здоров’я, стадіонів, аптек, а також при проїзді в громадському транспорті, включаючи таксі. Контролювати дотримання планувалося із залученням МВС, а для порушників передбачалося покарання.

Поділитись