У Білорусі прокурор запросив 15 років позбавлення волі для Бабарика

У Білорусі прокурор запросив 15 років позбавлення волі для Бабарика

Прокурор в ході судового засідання в Мінську у кримінальній справі Белгазпромбанка запросив для екс-претендента на пост президента Білорусі і колишнього голови правління банку Віктора Бабарика покарання у вигляді 15 років колонії посиленого режиму.


“Остаточно призначити Бабарика 15 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії посиленого режиму, з позбавленням права обіймати керівні посади”, – сказав представник держобвинувачення.

Розгляд по кримінальній справі Белгазпромбанка почалося в Мінську в лютому. Розгляд веде Верховний суд Білорусії в виїзному засіданні в приміщенні суду Московського району Мінська. Всього в кримінальній справі вісім фігурантів. З початку судового засідання на процесі зачитали 120 томів матеріалів кримінальної справи, допитали понад 50 свідків.

Бабарика склав свої повноваження в банку в травні 2020 року в зв’язку з рішенням балотуватися в президенти Білорусі. Однак кандидатом на найвищу державну посаду він зареєстрований не був і на момент розгляду цього питання в ЦВК республіки вже перебував під вартою в рамках кримінальної справи за звинуваченням у економічних злочинах.

За даними білоруських правоохоронних органів, на базі Белгазпромбанка під керівництвом Бабарика діяла організована злочинна група, що виводила гроші за кордон. Згідно зі звинуваченням, зачитаному в суді, ядро ​​злочинної групи, яку Бабарика створив зі своїх заступників, сформувалося до 2008 року, а до 2020 року екс-банкір координував дії її учасників, займався розподілом ролей і призначав суми незаконної винагороди.

Бабарика звинувачується в отриманні хабара організованою групою і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, в обох випадках – в особливо великому розмірі. Йому ставиться в провину також вчинення в 2018 році фінансових операцій з придбання двох капітальних будівель в Мінську з метою легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. За інкримінованих злочинів Бабарика, відповідно до білоруського законодавства, загрожує позбавлення волі на строк до 15 років. Раніше колишній банкір відмовився укласти угоду зі слідством, він єдиний з усіх фігурантів кримінальної справи вину не визнав і відмовився від дачі показань на етапі слідства.

Поділитись