У Білорусі почнеться суд над борцем змішаних єдиноборств Олексієм Кудіним

У Білорусі почнеться суд над борцем змішаних єдиноборств Олексієм Кудіним

Раніше чемпіона світу з тайського боксу та кікбоксингу владі республіки його видала Росія, незважаючи на заборону Європейського суду з прав людини.

Олексія Кудіна звинувачують в опорі міліціонерам із застосуванням насильства в ході протестної акції в серпні минулого року. Йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Восени боєць втік до Росії, проте в січні його заарештували за запитом Білорусі.

Захисники Кудіна намагалися через суд домогтися гарантій, що його не екстрадують. Вони посилалися на доповіді ООН, ОБСЄ та інших міжнародних правозахисних організацій, які зібрали свідчення застосування тортур до політичних активістів в Білорусі. Але російський МЗС назвав ці доповіді заангажованими, заявив, що в консульство країни в Мінську ніхто зі скаргами на катування не звертався, і на підставі цього суд прийняв рішення екстрадувати Кудіна.

Цьому намагався перешкодити Європейський суд з прав людини, але Москва його проігнорувала. Незабаром після видачі бійця Білорусі державні ЗМІ розповсюдили відео, на якому Кудін заявив, що підтримує чинну владу і буде просити Олександра Лукашенка про помилування.

Кудін був учасником безпрецедентних протестів, що почалися в Білорусі після президентських виборів. Демонстрації жорстко придушувалися, затримані повідомляли про побиття силовиками і тортури в ізоляторах.

Поділитись