У 2018-му подешевшали тільки два харчові продукти

У 2018-му подешевшали тільки два харчові продукти

Сьогодні темпи інфляції нижчі, ніж темпи зростання вартості продукції. А це означає, що якщо не буде підніматися заробітна плата і доходи людей, то рівень життя населення тільки погіршуватиметься.

На цьому наголосила заслужений економіст України, народний депутат попередніх скликань Людмила Супрун у ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

Експерт не погоджується з думкою, що оскільки ціни на товари зростають повільніше, ніж інфляція, то таке подорожчання не відчутне для населення.

«Щоб зрозуміти і порівняти темпи зростання з доходами населення, ми маємо звертати увагу не на гривні, а на відсотки. Тобто на скільки у відсотковому співвідношенні подорожчав той чи інший товар. Наприклад, інфляція складає 9,8%, тоді як вартість головних соціальних продуктів, таких як хліб, макарони, зросла на 20-23%», – підкреслила Людмила Супрун.

Тобто, пояснює економіст, темпи інфляції нижчі, ніж темпи зростання вартості продукції. А це означає, що якщо не будуть підніматися заробітна плата і доходи людей, то рівень життя населення тільки погіршуватиметься.

«Ціни не зросли тільки на такі продукти харчування, як гречка та яблука. Це пов’язано з тим, що минулого року гречка значно зросла в ціні, і всі почали її засівати, а відтак цьогоріч виник надлишок пропозиції. Щодо яблук, то вони втратили майже 45%, адже на цей фрукт був надзвичайно урожайний рік.

Ціни на яблука постійно змінюються, і це пов’язано з тим, що прийнятий у 1999 році закон про підтримку садівництва уряд скасував у 2014-му. Відтак, компанії, які посадили свої садки, залишилися без підтримки, зокрема і на інфраструктуру, й тому не мають можливість якісно зберігати свій урожай. До того ж багато продукції ми закуповуємо за кордоном. Зокрема Україна може забезпечити себе молоком тільки на 60%, а решту доводиться купувати вже за долари», – визнала Людмила Супрун, пише zik.ua.

Поділитись