Туреччина відмовилася відводити військову техніку з Ідлібу

Туреччина відмовилася відводити військову техніку з Ідлібу

Анкара відмовилася відводити військову техніку з сирійської провінції Ідліб. Про це повідомляє агентство Anadolu в Twitter з посиланням на джерела в Міноборони Туреччини.


Турецькі спостережні пункти продовжують діяти в Ідлібській зоні деескалації, йдеться в повідомленні. Таку ж заяву зробив глава Міноборони Туреччини Хулуси Акар. Він попередив, що турецькі військові продовжать наносити удари по позиціях сирійських урядових військ, якщо режим припинення вогню в Ідлібі буде порушений.

5 березня президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Тайіп Ердоган уклали угоду, згідно з яким в Ідлібскій зоні деескалації вступив в силу режиму припинення вогню. Пізніше президент Сирії Башар Асад заявив, що, якщо американські та турецькі військові не залишать територію країни, Дамаск зможе застосувати силу.

Приводом для російсько-турецьких переговорів на вищому рівні стало різке загострення ситуації в Ідлібі, де в січні почалося масштабне наступ сирійської армії на позиції збройної опозиції і терористів. Урядові сили відвоювали майже половину Ідлібській зони деескалації та залишили позаду себе ряд турецьких спостережних постів. Після цього Анкара різко наростила свій військовий контингент в регіоні і почала операцію «Весняний щит», щоб відтіснити сирійські війська. Туреччини також надають підтримку лояльні їй бойовики.

Поділитись