Туреччина і Росія не змогли досягти згоди по ідлібській кризі

Туреччина і Росія не змогли досягти згоди по ідлібській кризі

Туреччину не влаштовують заклики до припинення вогню з боку Росії і запропонована нею карта зони деескалації, заявив прес-секретар Партії справедливості і розвитку Омер Челік.

Про це повідомляє канал TRT.

Він підкреслив, що Анкара має намір дотримуватися умов, обумовлених сочинських угодою. “Сили режиму повинні відійти на позиції, визначені в цій угоді. Термін, відведений нами режиму, минає. Після цього наші військові зроблять все, що потрібно”, – сказав Челік.

Чиновник зазначив, що в даний момент ведуться переговори з узгодження зустрічі лідерів Росії і Туреччини для обговорення ситуації в Ідлібі. Хоча президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган раніше пропонував приблизну дату зустрічі в Стамбулі, з російської сторони згоди не було. “Раніше ми з Росією вирішували все легко, але зараз дійшли до точки, на якій застрягли. Треба це подолати”, – прокоментував Челік.

Напередодні, 26 лютого, в Анкарі відбувся раунд переговорів між російською і турецькою міжвідомчими делегаціями з приводу ідлібської кризи. Між Москвою і Анкарою виникли розбіжності по Ідлібській зоні демілітаризації, де значно загострилася обстановка. Президент Туреччини заявив, що його війська не мають наміру здавати позиції у спостережних пунктів в Ідлібі і зажадав відступу сирійських військ за лінію спостережних постів турецької армії вздовж шосе М5, які опинилися в оточенні в результаті останнього сирійського настання. Російська сторона при розмежуванні зон пропонує враховувати реальний стан справ в зоні бойових дій, де відбуваються атаки терористів.

Турецький лідер закликав президента Росії Володимира Путіна чинити тиск на президента Сирії Башара Асада, щоб сирійська армія припинила наступ в провінції Ідліб. У разі відмови з боку Сирії Ердоган пригрозив застосувати військову силу. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав це найгіршим сценарієм.

Поділитись