Туреччина і Греція встановили «гарячі лінії» для уникнення військових зіткнень

Туреччина і Греція встановили «гарячі лінії» для уникнення військових зіткнень

Туреччина і Греція встановили механізм заради того, щоб уникнути відкритої військової конфронтації в Східному Середземномор’ї. Про це йдеться на сайті НАТО.

За словами генсека організації Йенса Столтенберга, механізм деескалації дозволить сторонам уникати інцидентів і зіткнень в спірних районах. Тим самим в НАТО хочуть створити поле для майбутніх мирних переговорів.

Зокрема, заради того, щоб уникнути війни, між представниками Анкари і Афін встановили «гарячі лінії» зв’язку, які дозволять оперативно реагувати на події в морі.

Протиріччя між Туреччиною і Грецією через узбережжя в Східному Середземномор’ї пов’язані з правом на буріння шельфу. В Євросоюзі загрожують Анкарі санкціями за нелегальну бурову діяльність. Турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, в свою чергу, говорить, що це Афіни не дотримуються домовленості з Анкарою. За його словами, Греція сама відновила бурові роботи всупереч угодам. Через загострення ситуації в середині серпня Франція перекинула військову техніку до Середземного моря для підтримки грецької сторони.

Вперше протиріччя через Східного Середземномор’я виникли в 1974 році – тоді на Кіпрі стався державний переворот, пов’язаний зі спробою Греції приєднати острів. Туреччина ввела війська на північ Кіпру і проголосила там Кіпр-Турецьке федеративну державу, пізніше його перейменували Турецьку Республіку Північного Кіпру (ТРПК). Інша частина острова зараз знаходиться під контролем уряду Республіки Кіпр. Туреччина неодноразово закликала проводити спільну розробку родовищ турецько-кіпріотами і греко-кіпріотами, допускаючи співпрацю з Росією.

Поділитись