Туреччина готова продати Росії ті ж безпілотники, що і Україні

Туреччина готова продати Росії ті ж безпілотники, що і Україні

Росія залишається одним з головних експортерів зброї в світі. Але це не заважає їй виявляти цікавість до турецького зброї, зокрема БПЛА, пише National Interest.

Туреччина стала великим виробником і оператором безпілотних повітряних систем. Але тепер вона ще й стає великим продавцем такого обладнання. Компанія Turkish Aerospace Industries почала розробку безпілотників в 2013 році, коли відносини Анкари з Вашингтоном почали погіршуватися.

В результаті з’явилися Anka-S, які можуть послужити аналогом апаратів Reaper, що стоять на озброєнні ВПС США. Приблизно 8 метрів завдовжки 180-кілограмовий турецька безпілотник оснащений радаром з синтезованою апертурою, зворотним SAR-радаром, а також системою, яка виявляє і ідентифікує рухомі наземні цілі. Системою можна керувати за допомогою супутника.

Турецькі збройні безпілотники, як пише американське видання, навіть відповідальні за знищення численних сирійських систем ППО, виготовлених в Росії. Але це не заважає Москві цікавитися купівлею турецьких безпілотників.

Тепер міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав, що не бачить ніяких проблем у продажу турецьких безпілотників, зброї або військового обладнання Росії.

«Туреччина продає свої безпілотники того, кому вони потрібні», – сказав він.

National Interest зазначає, що незручним фактом може бути те, що в 2019 році Анкара продала Україні свої системи Bayraktar TB2, озброєні «розумними» мікробоєприпасами. Генеральний директор «Укрспецекспорту» Вадим Ніздря сказав в жовтні 2020 року, що Київ також зацікавлений у запуску виробництва Bayraktar.

Тим часом, першу партію турецьких безпілотників Україна отримала ще в червні 2019 го. Після майже двох років тренувань їх взяли на озброєння. Bayraktar беруть участь в розвідувальних місіях на Донбасі. Але Чавушоглу вважає, що угода з Україною ніяк не заважає потенційний продаж цього ж зброї Росії.

«Угода з Україною не націлені проти Росії. Якщо Росії потрібні наші продукти, вона може їх купити, так само як і ми раніше купили С-400», – сказав Чавушоглу.

Поділитись