Турчинов розповів, як США відмовилися допомогти Україні в 2014 році

Турчинов розповів, як США відмовилися допомогти Україні в 2014 році

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов звинуватив США в тому, що вони в 2014 році «кинули» Київ.

Про це він заявив, виступаючи в американському Портленді, повідомляє портал glavcom.ua.

За словами Турчинова, в рамках Будапештського меморандуму Україна обміняла свій ядерний арсенал на папір, яка «нічого не варто», як з’ясувалося пізніше. США пообіцяли підтримку тільки на дипломатичному рівні, але, коли Україна зверталася до західних країн по військову допомогу, спочатку не отримала жодного патрона.

Також Турчинов нагадав, що тільки при президенті США Дональді Трампі почалося військове співробітництво Києва та Вашингтона після того, як Україні були надані протитанкові ракети.

10 лютого уряд президента США Дональда Трампа запропонував виділити $ 317 млн ​​на допомогу Україні по лінії Держдепу в 2021 фінансовому році. З цієї суми $ 145 млн пропонується направити на економічну підтримку і розвиток країни, $ 115 млн – на військову допомогу, $ 13 млн підуть на боротьбу з обігом наркотиків, пряма допомога країні складе $ 25 млн.

Американці надають Києву військову допомогу з початку силової операції на Донбасі. У 2017 році США схвалили постачання зброї, включаючи комплекси Javelin. У червні 2019 роки сенат схвалив виділення ще $ 300 млн.

Поділитись