Тристороння зустріч Росії, ЄС і України пройде в Брюсселі

Тристороння зустріч Росії, ЄС і України пройде в Брюсселі

Черговий раунд тристоронніх консультацій Росії, ЄС і України про транзит газу в Європу пройде в понеділок в Брюсселі.

За заявами учасників зустрічі, в цей раз вони налаштовані більш конструктивно і оптимістично. Приводом для майбутніх консультацій стало питання продовження контракту на транзит газу з Росії до Європи по українській території після 2019 року, так як чинна десятирічна угода закінчується вже в кінці грудня.

Останні тристоронні газові консультації між Росією, Україною і Євросоюзом відбулися 19 вересня і вперше за останні роки пройшли в оптимістичному ключі. За підсумками зустрічі, яка тривала всього 40 хвилин, міністр енергетики Росії Олександр Новак сказав, що вперше за багато років консультації були конструктивними. Заступник голови Єврокомісії у справах Єнергосоюзу Марош Шефчович також відзначав, що на зустрічі була “дуже позитивна і конструктивна атмосфера”.

В кінці 2008 року Київ і Москва не змогли завершити розробку нової угоди про постачання російського газу на Україну.

На тристоронніх консультаціях будуть присутні міністри енергетики Росії та України Олександр Новак та Олексій Оржель, топ-менеджери “Газпрому” і “Нафтогазу”, а також заступник голови Єврокомісії у справах Єнергосоюзу Марош Шефчович. Сама зустріч повинна початися в 14:30 за київським часом, до цього представник ЄС проведе окремі зустрічі з делегаціями Росії і України.

Фото EPA/ROMAN PILIPEY

Поділитись