Три українських міста переходять на зелену енергетику

Три українських міста переходять на зелену енергетику

Три українських міста повністю переходять на зелену енергетику. Мери Житомира, Кам’янця-Подільського та Чорткова підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org.

Вищезгадані міста взяли на себе зобов’язання поступово переводити енергосистему своїх міст на відновлювані джерела енергії, повідомила координатор в регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії від міжнародної кліматичної організації 350.org Світлана Романко.

За її словами, підписання меморандуму зобов’язує місто до скорочення споживання енергії, відмову від викопного палива та поступовий перехід енергобалансу на відновлювані джерела.

Романенко пояснила, що майбутнє України за містами, тому потрібно розвивати кліматичну та енергетичну спільноту на місцях.

Раніше цей документ уже підписала влада Житомира. Міський голова Сергій Сухомлин сказав, що перехід на альтернативні джерела енергії до 2050 року – цілком посильна мета для міста.

Житомир має зобов’язання до 2020 року скоротити викиди CO2 на 20%. За три роки там на третину вже скоротили споживання теплової енергії. Крім того, Сухомлин зазначив, що в місті будують теплоелектростанцію на біопаливі, а також планується будівництво ще трьох таких ТЕЦ.

До 2020 року 11% української електроенергії повинні виробляти з відновлювальних джерел енергії. Такі зобов’язання взяла на себе Україна, підписавши Угоду про асоціацію. Нині цей показник на рівні 2%. І хоча сонячна та вітрогенерація останні два роки розвиваються стрімкими темпами – досягнути запланованого показника навряд чи вдасться.

Для побудови сонячних та вітростанцій потрібно мати балансуючі потужності, щоб перекривати хмарні чи безвітряні дні, коли зелена генерація може падати до нуля. Якщо держава не знайде можливості врегулювати це питання, доведеться штучно зупиняти зелену генерацію. Експерт РПР з питань енергозбереження Станіслав Павлюк зауважує, що переходячи на сонячні панелі, треба враховувати особливості їхньої роботи.
Стимули альтернативній енергетиці

Наприклад, фотоелектричні панелі можуть генерувати лише вдень, коли споживання здебільшого низьке, а основна потреба – вранці і ввечері. Проблему на сьогодні експерт вбачає в тому, що держава обмежує стимули альтернативній енергетиці. Зелений тариф визначатимуть на аукціонах, пише nv.ua.

“Йдеться про скорочення зеленого тарифу і переведення його у режим аукціонів, тобто не фіксована ставка, а той, хто запропонує меншу ціну. Зараз вона в Україні навища у Європі, а то й у світі”, – розповів Павлюк.

Поділитись