Третина рослин і тварин може зникнути до 2070 року

Третина рослин і тварин може зникнути до 2070 року

Через глобальне потепління через 50 років ми ризикуємо втратити близько однієї третини тварин і рослин Землі.

Це можна запобігти, якщо дотримуватися Паризької угоди по клімату. Про це пише телекомпанія CBC, з посиланням на статтю, опубліковану в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідники з Університету Аризони проаналізували 538 видів рослин і тварин з усього світу, 44% з яких вже стикалися з локальним вимиранням. Вони виявили, що 50% видів вимирали, якщо температура підвищувалася більш ніж 0, 5 градуса Цельсія. У разі, коли повітря прогрівався більш ніж на 2,9 градуса Цельсія гинуло 95% видів.

На думку вчених, найбільш уразливі тварини і рослини, що знаходяться в тропіках. Тропічні види в два-чотири рази частіше схильні до вимирання, ніж в помірних кліматичних районах.

«Це велика проблема, тому що більшість видів рослин і тварин мешкає в тропіках», – підкреслив учений.

Минулий січень був найспекотнішим за 141 рік історії ведення кліматичних записів, і вчені очікують, що 2020 рік «з великою ймовірністю увійде в число п’яти найтепліших за всю історію».

Вчені вважають, що, якщо дотримуватися Паризької угоди по боротьбі зі зміною клімату, є можливість знизити втрати видів до 20%.

«Але якщо люди викличуть більше підвищення температури, ми можемо втратити більше третини або навіть половину всіх видів тварин і рослин, згідно з нашими результатами», – стверджують вчені в своїй доповіді.

12 грудня 2015 року було прийнято Паризьку хартію. Країни-учасниці вирішили не допускати підвищення середньої температури на Землі до 2100 року більш ніж на 2 ° С в порівнянні з доіндустріальною епохою.

Поділитись