Трамп заявив, що не виводитиме США з НАТО

Трамп заявив, що не виводитиме США з НАТО

В інтерв’ю одному з оглядачів The Washington Post і телеканалу Fox, науковому співробітнику Американського підприємницького інституту Марку Тіссену президент США Дональд Трамп зазначив, що завдяки його зусиллям вісім країн НАТО виконують зобов’язання, витрачаючи на оборонні потреби не менше 2% ВВП.


«Але, до речі кажучи, 2% – це занадто мало. У мене були такі, хто майже нічого не платив, а тепер вони платять. І вони (інші країни НАТО) задали мені серйозне питання: «Ви б вийшли?» І я відповів: «Я б вийшов». І якщо ви не даєте таку відповідь, [то] вони не збираються платити», – пояснив Трамп.

При цьому він запевнив, що не хоче виводити США з НАТО. «Ні, я не хочу виходити», – заявив глава Білого дому.

«Але я хочу, щоб вони (інші країни НАТО) платили свою справедливу частку», – підкреслив він.

Екс-помічник Трампа з національної безпеки Джон Болтон в своїй книзі виступив з твердженням, що Трамп в 2018 році хотів пригрозити лідерам країн НАТО виходом США з альянсу, якщо вони будуть підтримувати проект газопроводу «Північний потік – 2». За словами Болтона, в результаті йому і держсекретарю США Майклу Помпео вдалося переконати Трампа не виступати з такого роду погрозами, а обмежитися закликом до країн – членів Північноатлантичного альянсу збільшити витрати на оборону.

Нагадаємо, в червні Трамп після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Білому домі заявив про «недостатності» військових витрат країн НАТО на рівні 2% від ВВП.

У липні 2018 року на саміті НАТО в Брюсселі Трамп похвалився зростанням витрат НАТО на «небувалу висоту», при цьому зажадав від членів альянсу збільшити військові витрати до 4% від ВВП. Це вдвічі більше колишніх його вимог. 

Поділитись