Трамп заявив, що не розуміє, чому США повинні захищати Німеччину від Росії

Трамп заявив, що не розуміє, чому США повинні захищати Німеччину від Росії

Американський президент Дональд Трамп заявив, що не розуміє, чому Сполучені Штати повинні захищати ФРН від Росії.

“Німеччина платить Росії мільярди доларів на рік за енергію, і ми повинні захищати Німеччину від Росії? Що це взагалі таке?” – написав американський лідер на своїй сторінці в Twitter, коментуючи рішення про виведення частини військового контингенту США з ФРН.

При цьому він знову дорікнув Берлін в тому, що ФРН витрачає, на його погляд, недостатньо коштів на підтримку колективної оборони НАТО. “Крім цього, Німеччина погано виконує свої зобов’язання по 2-процентним внесках для НАТО. Тому ми виводимо частина військ з Німеччини!” – додав президент США.

Міністр оборони США Марк Еспер оголосив в середу про виведення з ФРН 11,9 тис. американських військовослужбовців: 6,4 тис. відправляться на батьківщину, близько 5,6 тис. будуть передислоковані в Італію та Бельгію. Залишаться в ФРН при цьому максимум 25 тис. військових.

15 червня Трамп попередив, що Вашингтон скоротить чисельність свого військового контингенту на території ФРН з 34,5 тис. До 25 тис. Чоловік, якщо Берлін не заплатить за їх розміщення та не збільшить витрати на оборону відповідно до домовленостей в рамках НАТО. Президент США неодноразово критикував Німеччину за те, що вона, на його думку, не витрачає достатньо коштів на підтримку колективної оборони НАТО. Глава Білого дому зажадав від усіх країн – учасниць альянсу в найкоротші терміни довести оборонні витрати до 2% ВВП.

Поділитись