Трамп пригрозив Китаю та пообіцяв, що країні не уникнути відповідальності за COVID-19

Трамп пригрозив Китаю та пообіцяв, що країні не уникнути відповідальності за COVID-19

Президент США Дональд Трамп попередив Китай, що йому не уникнути відповідальності за пандемію коронавірусу.

Вашингтон різко посилив критику Пекіна за те, що той не впорався зі спалахом захворювання, передає Reuters.

«Пандемія могла бути зупинена в Китаї до її виникнення, але цього не сталося. Тепер страждає весь світ», – заявив Трамп на брифінгу в Білому домі.

За його словами, можна зрозуміти, якщо китайці допустили помилку. Але якщо вони «свідомо відповідальні» за поширення вірусу, їм не уникнути наслідків.

«Тепер питання в тому, чи була ситуація з коронавірусів, помилкою, що вийшла з-під контролю, або це було зроблено навмисно? Це велика різниця», – сказав президент. При цьому Трамп не уточнив, які дії можуть зробити Сполучені Штати.

Відносини США і КНР через коронавірус погіршується з кожним днем. Сторони підозрюють один одного у створенні вірусу і пропаганді. Американські ЗМІ наполегливо вселяють читачам ідею про «нульового пацієнта» з COVID-19, який з’явився в лабораторії вірусології в Ухані. Робляться спроби називати захворювання «китайським вірусом».

Трамп і його оточення давно звинувачують Китай у відсутності прозорості навколо лабораторії Ухань і статистики по коронавірус. На минулому тижні Білий дім припинив надання допомоги Всесвітньої організації охорони здоров’я, звинувативши її в тому, що вона «орієнтована на Китай».

Деякі китайські експерти, в свою чергу, звинуватили в зародженні вірусу американських військових. При цьому політичні противники Трампа в США вважають, що він намагається використовувати тему Пекіна в передвиборній гонці. Завдання – відвернути виборців від власних прорахунків і скористатися зростаючими антикитайськими настроями в країні.

Однак в Білому домі навряд чи переступлять межу і розірвуть відносини з Китаєм. США в значній мірі залежать від китайських поставок засобів індивідуального захисту, в яких відчайдушно потребують американські медики. Крім того, Трамп хоче зберегти торговельну угоду з Пекіном.

Поділитись