Трамп помилував 73 людини, ще 70 пом’якшив покарання

Трамп помилував 73 людини, ще 70 пом’якшив покарання

Дональд Трамп в останній день свого президентства помилував 73 людини, ще 70 пом’якшив покарання.

Як повідомила прес-служба Білого дому, в списку колишній радник американського лідера з політичних і стратегічних питань Стівен Беннон.

Він і троє його передбачуваних спільників звинувачуються в розтраті коштів, зібраних ними в рамках приватної ініціативи з будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Передбачається, що із зібраних 25 млн доларів сотні тисяч пішли на особисті витрати Беннон і його друзів. Політик вину не визнав, суд погодився відпустити його під заставу в 5 млн доларів.

У списку помилуваних значиться політконсультант Республіканської партії Пол Еріксон, який, за даними американських ЗМІ, раніше складався в романтичних стосунках з росіянкою Марією Бутини. Також Трамп помилував підтримував його раніше підприємця Елліотта Бройде. У жовтні минулого року його звинуватили в незаконній лобістської діяльності. Бройде визнав провину в тому, що діяв на користь іншої держави без належної реєстрації.

Нинішній глава Білого дому вже помилував ряд своїх колишніх соратників, засуджених в рамках розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера, в тому числі Майкла Флінна, Роджера Стоуна і Пола Манафорта. Але залишив без уваги засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа і екс-співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) і Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Едварда Сноудена. У список також не ввійшли ні сам Трамп, ні члени його сім’ї, ні адвокат Руді Джуліані.

Як повідомив агентству Reuters представник американської адміністрації високого рангу, представники Білого дому радили Трампу не оголошувати про помилування, оскільки в такому випадку виникло б враження, що він сам і його родичі винні в скоєнні деяких злочинів.

Президентське помилування в США оскарженню не підлягає. Багато президентів використовували ці повноваження, щоб зняти судове переслідування з засуджених, включаючи своїх політичних прихильників. Трампу залишилося менше доби бути президентом США. Інавгурація обраного американського лідера Джозефа Байдена відбудеться опівдні 20 січня на сходах Капітолія.

Поділитись