Трамп може залишити китайські компанії без доларів

Трамп може залишити китайські компанії без доларів

Байден тільки готується переїхати в Білий дім, і від нього чекають пом’якшення торговельної політики. Але Трамп не залишає спроб максимально ускладнити життя своєму наступнику, зокрема ще більше ускладнити відносини з Китаєм. Він уже заборонив інвестиції в китайські «військові» компанії, хоче вигнати китайські компанії з американських бірж, а наостанок може застосувати важку артилерію – обмежити доларове фінансування банків.

Президентство Трампа добігає кінця, а слідом за ним і шалений економічне протистояння США c Китаєм. Експерти вже заявили: Байден буде куди більш лояльним і чи продовжить жорстку торговельну політику попередника. Демократ може скасувати ряд введених імпортних мит, зокрема для Китаю і Європейського союзу. На міжнародній арені новий президент повернеться до вибудовування альянсів, а тактика переговорів, заснованих на тарифних загрози, піде в минуле, вважають економісти Citi Private Bank.

Власне, і сам оголосив себе переможцем президентських виборів в США Байден сказав, що посилювати санкції стосовно КНР і вводити нові мита на китайські товари він не вважає за потрібне. Як підкреслив кандидат від демократів, політика Трампа і стала причиною того, що дефіцит в торгівлі з Китаєм не зменшився, а, навпаки, виріс.

Втім, 10 листопада глава Держдепу Майкл Помпео заявив: адміністрація Трампа з Китаєм ще не закінчила. Через кілька днів стало ясно, що це не порожні слова: Білий дім заборонив американцям інвестувати в китайські компанії, пов’язані з оборонною галуззю. Цей указ торкнеться ряд найбільших компаній, в числі яких China Telecom і China mobile, виробник обладнання для відеоспостереження Hikvision.

Мета заборони – утримати пенсійні фонди та інші американські компанії від покупки акцій десятків китайських компаній, внесених на початку цього року Міноборони США в чорний список. На переконання Вашингтона, всі ці фірми належать китайським військовим або контролюються ними. Заборона на покупку акцій цих компаній вступає в силу з 11 січня 2021 року. У Білому домі незадоволені тим, що Китай «все активніше використовує американський капітал для розвитку і модернізації своїх військових, розвідувальних та інших засобів безпеки».

Цей указ став першим кроком адміністрації Трампа по Китаю після виборів і в останні місяці перебування при владі. Однак може бути далеко не останнім.

Поділитись