Трамп може висунути кандидатуру Джулі Фішер на пост посла в Мінську

Трамп може висунути кандидатуру Джулі Фішер на пост посла в Мінську

Президент США Дональд Трамп може висунути кандидатуру досвідченого кадрового дипломата, заступника помічника держсекретаря у справах Західної Європи і ЄС Джулі Фішер на пост посла в Білорусі.

Про це повідомив журнал Foreign Policy з посиланням на свої джерела. За їхніми даними, американський лідер вже найближчим часом висуне кандидатуру Фішер, яку має затвердити Сенат Конгресу. Вона стане першим послом США в Білорусії з 2008 року. Вашингтон, зазначає журнал, хоче “налагодити теплі стосунки” з Мінськом і зробити послом Фішер, яка буде займатися зміцненням зв’язків двох країн.

Перший візит за чверть століття

У суботу Майкл Помпео став першим держсекретарем США, який відвідав Білорусm за більш ніж чверть століття. Помпео після зустрічі з президентом Олександром Лукашенком заявив про готовність США надати підтримку Білорусі. “США хочуть допомогти Білорусі створити своє власну суверенну державу. Наші виробники енергоресурсів готові забезпечити вас на 100% за конкурентними цінами”, – сказав Помпео.

За підсумками переговорів обидві сторони визнали, що тривалий період відсутності діалогу між Білоруссю і США привів лише до негативних результатів. Під час візиту Помпео заявив, що Вашингтон “буде продовжувати збільшувати чисельність співробітників свого посольства в Мінську, яка була різко скорочена 12 років тому після того, як США наклали жорсткі санкції у зв’язку з порушеннями прав людини”.

Раніше Фішер займала пост заступника постпреда США при НАТО, а також працювала в американських посольствах в Росії, Грузії і на Україні. У Держдепартаменті і Білому домі поки не підтвердити інформацію Foreign Policy.

Ситуація з посольством

У серпні минулого року Мінськ для зустрічі з керівництвом країни відвідав Джон Болтон, який займав тоді пост помічника президента США з національної безпеки. У вересні 2019 року зі візитом в республіці побував заступник держсекретаря Девід Хейл.

Білорусія відкликала свого посла Михайла Хвостова з Вашингтона в березні 2008 року на тлі введення США санкцій відносно ряду білоруських компаній. Слідом за цим Мінськ покинула глава американської дипмісії Карен Стюарт.

Поділитись