Торговельні зали супермаркетів більше не будуть обмежуватися за висотою

Торговельні зали супермаркетів більше не будуть обмежуватися за висотою

Торговельні зали супермаркетів, магазинів, ринків та інших підприємств торгівлі більше не будуть обмежуватися за висотою. Відповідні зміни, що скасовують це обмеження, містяться у нових ДБН “Підприємства торгівлі”, які опубліковано у Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Зміни офіційно вступають в дію з 1 серпня цього року.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, інформує Мінрегіон.

“У діючих нормах щодо підприємств торгівлі існують обмеження щодо проектування висоти торговельних залів у супермаркетах та інших магазинах. Висоту поверхів будівель приймають, як правило, 3,3 м (не менше 3 м від підлоги до стелі). За обґрунтування (механізація, обладнання, конструкції) допускається збільшувати висоту поверхів із торговельною залою площею більше 400 м2 до 3,6 м, а більше 1000 м2 — до 4,8 м. Висоту двосвітних торговельних залів допускається приймати 4,8 м за наявності антресолей. Висоту поверху із торговельною залою у разі кондиціонування повітря слід приймати не більше 4,2 м. Тепер ми ці обмеження прибрали і ввели можливість проектувати сучасні та цікаві торгівельні об’єкти будь-якої висоти, як це роблять у всьому цивілізованому світі. Відповідні зміни у ДБН вже опубліковані та вступають в дію з 1 серпня”, — сказав він.

Це дасть можливість підприємцям будувати сучасні та цікаві об’єкти, а відвідувачам — отримувати торговельні послуги в більш сучасних та комфортних приміщеннях.

Згідно з опублікованими змінами, допускається збільшувати висоту поверхів із торговельними залами за відповідного обґрунтування щодо механізації, обладнання чи конструкції. При цьому, мінімальна висота від підлоги до стелі має складати 3 м (як і раніше), а для двосвітних торговельних залів — не менше 5,8 м за наявності антресолей.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись