Тіхановська у Ризі з латвійською владою обговорила ситуацію в Білорусі

Тіхановська у Ризі з латвійською владою обговорила ситуацію в Білорусі

Національний лідер Білорусі Світлана Тіхановська в п’ятницю, 13 листопада, відвідає Латвію і зустрінеться з міністром закордонних справ Едгаром Рінкевичем, президентом Егіл Левітсом і прем’єр-міністром Крішьяніс Каріньшем, а також депутатами комісії Сейму у закордонних справах.

Як повідомив Рінкевич, в рамках візиту Тіхановська віддалено візьме участь в міжнародному форумі з питань політики безпеки “Ризька конференція 2020”, передає delfi.lv. Під час зустрічей з Тіхановською буде обговорюватися ситуація в Білорусі та можливі майбутні ініціативи.

Рінкевич зазначив, що громадські протести і їх придушення в Білорусі тривають, і нинішня ситуація буде зберігатися ще якийсь час, тим часом криза через “Covid-19” погіршує ситуацію в білоруській економіці.

“Білоруська економіка потребує грошей, яку міжнародні фінансові організації не готові їй дати. Росія не зможе довго підтримувати нинішній режим, який тримається, так би мовити, на багнетах і зовнішньої підтримки з боку Росії”, – зазначив Рінкевич.

Він нагадав, що Латвія разом з Литвою і Естонією виступила за розширення санкцій відносно представників білоруської влади. У минулу п’ятницю Європейський союз ввів санкції відносно Олександра Лукашенка, його сина Віктора і 13 посадових осіб, відповідальних за репресії після виборів 9 серпня.

“Балтійські країни готові скоординовано продовжувати застосовувати свої санкції і розширити їх список, включивши в нього більше людей, які відповідальні за насильство в Білорусії”, – сказав глава МЗС, підкресливши, що позиція Латвії залишається незмінною – в Білорусі повинні відбутися нові вибори в присутності міжнародних спостерігачів.

Нагадаємо, візит Лукашенка в Латвію передбачався ще навесні, але був перенесений через пандемію, а після 9 серпня через фальсифікації результатів виборів і жорстокого придушення протестів Латвія анулювати запрошення Лукашенка, як нелегітимного глави держави.

Поділитись