The Daily Mail: у терористів з’явився «новий бен Ладен»

The Daily Mail: у терористів з’явився «новий бен Ладен»

Британське видання The Daily Mail повідомляє, що у близькосхідних терористів, зокрема у «Аль-Каїди», з’явився новий ватажок, це єгиптянин Сейф аль-Адель.

Джерела називають аль-Аделя «блискучим і безжальним стратегом» і другим бен Ладеном. Він уже отримав прізвисько «Меч відплати».

У публікації стверджують, що зараз аль-Адель перебуває в Ірані. У минулому він служив у збройних силах Єгипту.

Вашингтон призначив за його голову нагороду в 7,5 млн фунтів стерлінгів після вибухів в посольстві США в Найробі і Дар-ес-Саламі в 1998 році, в результаті яких загинули 224 людини.

За аль-Аделем давно стежать спецслужби США і Великобританії. Вони впевнені, що новий лідер має намір відродити «Аль-Каїду».

Високопоставлений британський експерт з тероризму Річард Кемп сказав виданню Mirror: «У порівнянні з Завахірі він, ймовірно, буде набагато більш ефективним лідером, можливо, навіть більшою мірою, ніж бен Ладен».

Відомо, що аль-Адель був одним з провідних членів загону особистої охорони бен Ладена в Афганістані, названого «Чорні гвардійці» на честь кольору їх шарфів.

Полковник Річард Кемп вважає, що аль-Адель може схилити ІГІЛ і афганських талібів до співпраці або навіть злиття.

За деякими даними, Айман аз-Завахірі, який став наступником Усами бен Ладена, помер в кінці 2020 роки від астми.

Раніше сили безпеки Афганістану ліквідували одного з ватажків терористичного угруповання «Аль-Каїда» Абу Мухсіна аль-Масрі, що фігурує в списку найбільш розшукуваних терористів Федерального бюро розслідувань (ФБР) США.

Поділитись