Тему суверенітету з Путіним не обговорював, – Лукашенко

Тему суверенітету з Путіним не обговорював, – Лукашенко

Тему суверенітету Білорусі в ході триденних переговорів з Володимиром Путіним в Сочі “навіть не порушували” – заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко журналістам у п’ятницю після завершенні переговорів.


“Ми виходимо з того, що сьогодні є дві держави” – сказав Лукашенко, додавши, що вони з Путіним не були інціаторамі розпаду СРСР. Разом з тим Лукашенко сказав, що “суверенітет” є для нього є “святим”, “незалежність” – “поняттям відносним”. Він сказав, що готовий розглядати єднання з Росією настільки, наскільки до цього готові громадяни двох країн. Путін додав, що “повністю незалежних держав” в світі зараз не існує.

За словами Путіна, президенти домовилися проаналізувати всі аспекти Союзного договору між Росією і Білорусією. Мовляв, усі цілі зустрічі з Лукашенком були досягнуті. Каже, що запросив президента Білорусії в Сочі не лише для переговорів, але й щоб “дати йому можливість трохи відпочити”. Напередодні президенти разом каталися на лижах, в п’ятницю грають в хокей.

За словами Лукашенка, на переговорах не порушувалося питання щодо компенсації Білорусії в зв’язку з “податковим маневром” в Росії. При цьому саме проблему зниження доходів після цього маневру Лукашенко раніше називав однією з найважливіших у відносинах з Росією.

Останнім часом низка коментаторів пишуть про посилення тиску Москви на Мінськ. Остаточною метою цих зусиль іноді називається приєднання Білорусі до Росії.

Поділитись