Тарифи на електроенергію можуть зрости вдвічі

Тарифи на електроенергію можуть зрости вдвічі

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН Валентин Землянський заявив, що незабаром ціни на електроенергію в Україні можуть підскочити в два рази.

Як розповів експерт, НКРЕКУ запропонувала два варіанти виходу з енергетичної кризи. В обох випадках регулятор планує підвищити вартість електроенергії для населення. Однак конкретних цифр поки що немає, проте, якщо держава вирішить знизити тариф, то воно порушить ті обіцянки, які були дані інвесторам.

“За їхніми розрахунками, якщо прибрати пільгові 100 кВт для населення, то вони дадуть приріст в 8 млрд гривень – при дисбалансі в 15 мільярдів”, – розповів Землянський. При цьому він дотримується думки, що зазначена сума буде недостатня для виходу з кризи.

Однак повідомляється, що вже з травня в Україні не діють обмеження по спец зобов’язаннями на електроенергію. Через це НКРЕКУ не дотримується нічого, щоб підняти вартість електроенергії, коли завгодно. Землянський заявив, що тарифи можуть вирости від 2 до 2,5 гривень за 1 кВт \ год.

“При цьому ще незрозуміло, чи збережеться схема двозонних або тризонних режимів споживання. Відповідно, для нічного споживання електроенергії тариф може підскочити з 90 копійок до 2 гривень, тобто майже вдвічі”, – розповів Землянський.

Крім того, експерт розповів, що пільговим тарифом користуються в основному пенсіонери і малозабезпечені українці, тоді як середня сім’я споживає не менше 200 кВт \ год на місяць. Однак у більшості громадян досить низькі доходи, що і є дуже серйозною проблемою.

“Фактично, зараз повторюється ситуація 2014 року, коли екс-прем’єр Яценюк запускав ринок газу – тарифи зросли мінімум в 5-6 разів, а доходи громадян падали. Зараз, на тлі економічної кризи, у нас та ж картина – запускаючи ринок, де громадяни не мають стабільного доходу, існує ризик соціального вибуху “, – підкреслив Землянський.

При цьому, якщо він не зберегти старі тарифи, то державі доведеться виділяти більше грошей на субсидії для населення, пише jkg-portal.

Поділитись