Таліби підтвердили готовність відновити мирні переговори з США

Таліби підтвердили готовність відновити мирні переговори з США

Рух “Талібан” підтвердило готовність почати мирні переговори з США, про що раніше під час візиту до Афганістану поінформував американський президент Дональд Трамп.

Про це повідомив агентству Reuters офіційний представник радикальної організації Забіулла Муджахід.

“Наша позиція незмінна. Якщо мирні переговори почнуться, то вони відновляться з тієї стадії, на якій вони зупинилися”, – сказав він. За даними агентства, таліби проводять зустрічі з представниками США в столиці Катару Досі з минулих вихідних. Очікується, що формальні переговори скоро будуть відновлені.

Трамп заявив у четвер в Афганістані, що “Талібан” хоче укласти мирну угоду з Вашингтоном. Він також зазначив, що США скорочують чисельність свого контингенту на афганській території до 8,6 тисяч військовослужбовців.

Восени 2018 року американці фактично почали сепаратні мирні переговори з талібами. Уряд в Кабулі участі в них не брала, його лише сповіщали про результати постфактум. За підсумками дев’яти раундів зустрічей спецпредставник Сполучених Штатів по Афганістану у вересні підтвердив факт досягнення принципової домовленості з талібами про мир. Однак потім Трамп оголосив про скасування таємно готувалася зустрічі з афганським колегою і лідерами руху в своїй резиденції в Кемп-Девіді і припинення переговорів з талібами.

Поділитись