Таліби обіцяють “дуже скоро” дозволити дівчаткам в Афганістані відвідувати школи

Таліби обіцяють “дуже скоро” дозволити дівчаткам в Афганістані відвідувати школи

Радикальний рух “Талібан” обіцяє незабаром вирішити дівчаткам в Афганістані відвідувати середні школи.

Як повідомляє в суботу інформаційне агентство Associated Press, про це заявив журналістам в штаб-квартирі ООН заступник виконавчого директора ЮНІСЕФ Омар Абді, який відвідав Кабул минулого тижня.

За словами Абді, призначений талібами міністр освіти запевнив його, що таліби працюють над “рамковими принципами”, що дозволяють всім дівчаткам продовжувати навчання після шостого класу, які повинні бути опубліковані протягом одного-двох місяців.

“Зараз, коли я розмовляю з вами, мільйони дівчаток середнього шкільного віку не отримують освіту 27-й день поспіль”, – наводить агентство слова Абді. “Кожен день, який ми чекаємо, – це день, втрачений для тих дівчаток, які не ходять до школи”, – додав він.

Абді також зазначив, що п’ять з 34 провінцій Афганістану – Балх, Джаузджан, Саманган, Кундуз і Урузган – вже дозволили дівчаткам відвідувати середню школу.

При першій владі талібів в Афганістані (1996-2001 роки) радикали забороняли дівчаткам і жінкам здобувати освіту і також відмовляли їм у праві на роботу і кар’єру. Після оголошення США навесні нинішнього року про рішення вивести з Афганістану свої збройні сили радикали розгорнули масштабну операцію по встановленню контролю над країною.

15 серпня бойовики “Талібану” без бою увійшли в Кабул, а президент Ашраф Гані покинув республіку. Багато країн заявили, що уряд талібів не є інклюзивним, закликавши “Талібан” включити в нього представників національних і релігійних меншин, а також жінок.

Поділитись