“Талібан” заявив про готовність відновити переговори зі США

“Талібан” заявив про готовність відновити переговори зі США

Радикальний рух “Талібан” готовий до відновлення переговорів з США, якщо така пропозиція надійде з боку Вашингтона.

Про це Бі-бі-сі заявив керівник представництва політичного крила “Талібан” в Катарі Шер Мохаммад Аббас Станікзай.

“З нашого боку двері залишаються відкритими для продовження переговорів, і ми сподіваємося, що інша сторона перегляне своє рішення, яке стосується [припинення] переговорів,” – заявив представник талібів.

У поширеній заяві прес-секретаря Білого дому Стефані Грішем було відзначено, що президент США Дональд Трамп не обговорюватиме з “Талібан” угоду про мир, поки його представники здійснюють теракти.

США почали восени минулого мирні переговори з талібами. Уряд в Кабулі участі в них не брав, афганська влада неодноразово різко критикували американську адміністрацію за такий підхід до мирних переговорів. За підсумками дев’яти раундів зустрічей спецпредставник США Залмай Халілзад на початку вересня підтвердив досягнення з талібами принципової домовленості про мир, яка передбачає в тому числі вивід більше 5 тисяч американських військовослужбовців з Афганістану.

Однак потім Трамп оголосив про скасування зустрічі з афганським колегою Ашрафом Гані і лідерами руху “Талібан” в своїй резиденції в Кемп-Девіді. Це рішення було прийнято після здійсненого в Кабулі прихильниками руху теракту, в результаті якого загинули 12 осіб, у тому числі американський військовослужбовець.

Фото gettyimages.

Поділитись