Таджикистан і Киргизія зупинили збройний конфлікт

Таджикистан і Киргизія зупинили збройний конфлікт

Таджикистан і Киргизія домовилися припинити прикордонний збройний конфлікт і відвести війська, після чого зібрати робочу групу для створення умов переговорів.

Про це повідомляє Національне інформаційне агентство Таджикистану “Ховар”.

“Комісії з врегулювання збройного конфлікту на прикордонних районах РТ і КР (Таджикистану і Киргизії) … обговорили причини та наслідки інциденту, прийшли до обопільної згоди припинити збройний конфлікт, відвести особовий склад і бойову техніку до місць постійної дислокації, вжити заходів до недопущення ескалації напруженості” , – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що дві країни також домовилися створити спільну робочу групу з числа співробітників правоохоронних органів і співробітників виконавчої влади двох країн для повної реалізації намічених заходів, а також створення умов для плідних переговорів.

Раніше Таджикистан відкрив вогонь по киргизьким прикордонних заставах. За даними ЗМІ, спочатку почалася перестрілка в місцевості “Головний”, в результаті якої постраждали цивільні особи і військові Киргизії.

Після цього Таджикистан відкрив вогонь по прикордонних заставах “Капчигай”, “Мін-Булак”, “Достук”, а також з прикордонних постів “Кожогар” і “Булак-Баші”. В результаті мінометного обстрілу сталося загоряння будівлі прикордонної застави “Достук” Баткенську прикордонного загону.

На кордоні Киргизії і Таджикистану в середу, 28 квітня, між місцевими жителями стався конфлікт в районі водорозподільного пункту “Головний”, який таджицька сторона вважає своєю територією, киргизька – спірною. У ніч на четвер, 29 квітня, за повідомленням Прикордонної служби Киргизії, ситуація погіршилася і зараз є “напруженою”. У Киргизії за даним фактом розпочато досудове розслідування.

Поділитись