Суд визнав законною висилку Саакашвілі

Суд визнав законною висилку Саакашвілі

Верховний суд України визнав законним видворення лідера української партії «Рух нових сил» Михайла Саакашвілі з української території до Польщі в лютому 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба суду на своїй сторінці в Facebook.

Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Саакашвілі про визнання незаконним та скасування рішення про його висилку. Повідомляється, що судді залишили в силі рішення судів попередніх інстанцій, якими екс-президенту Грузії також було відмовлено в його вимогах.

У жовтні Головна військова прокуратура України відкрила кримінальне провадження за заявою Саакашвілі про його викрадення українськими спецслужбами в лютому 2018 року.

На думку політика, співробітники Державної прикордонної служби України, видворяючи його за межі країни, діяли за особистою вказівкою тодішнього президента Петра Порошенка. На територію Польщі екс-президент Грузії був допущений згідно з поданою відомством заявою про реадмісію.

У травні 2015 го Порошенко дав грузинському політику українське громадянство і призначив його губернатором Одеської області. Цю посаду Саакашвілі займав півтора року, після чого перейшов в опозицію до діючого президента. Влітку 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства, а в лютому 2018 го українські спецслужби затримали його, видворили з країни і заборонили в’їзд до 2021 року. Новий президент Володимир Зеленський відновив громадянство Саакашвілі. Політик повернувся в Україну 29 травня.

Поділитись