Суд відпустив депутата Дубневича під заставу в $ 4 мільйона

Суд відпустив депутата Дубневича під заставу в $ 4 мільйона

Вищий антикорупційний суд України обрав депутату Верховної ради Ярославу Дубневичу, підозрюваному в корупції, запобіжний захід у вигляді внесення застави в сумі 100 млн гривень ($ 4 млн).

Відповідне рішення оголосила суддя Катерина Широка. “Призначити запобіжний захід у вигляді застави в 100 млн гривень з носінням електронного браслета. Кошти мають бути внесені протягом п’яти днів”, – сказала суддя.

Дубневич також повинен бути на першу вимогу слідчого судді або прокурора, повідомляти про зміну місця проживання, утримуватися від спілкування з фігурантами кримінальної виробництва, а також здати закордонний паспорт. Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили взяти Дубневича під варту з можливістю застави в розмірі 93 млн гривень ($ 3,7 млн), а група депутатів парламенту заявила про готовність взяти його на поруки.

Національне антикорупційне бюро України звинуватило Дубневичу, якого в минулий четвер парламент позбавив депутатської недоторканності, в скоєнні злочину за статтею “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою” Кримінального кодексу України. За версією слідства, компанія «Укрзалізниця» зазнала збитків у розмірі 93,3 млн гривень через корупційної схеми і розкрадань, до яких причетний Дубневич. Так, Спеціалізована антикорупційна прокуратура встановила, що депутат в 2015-2016 роках лобіював виділення коштів з бюджету «Укрзалізниці» на закупівлю обладнання у підконтрольних йому підприємств.

У минулий четвер Рада дала згоду на залучення Дубневича до кримінальної відповідальності, а також на його затримання і арешт. Постанова про зняття недоторканності з депутата було розглянуто профільним комітетом Ради і направлено на розгляд до парламенту, не дивлячись на те, що в своєму висновку комітет вказав, що не знайшов доказів вчинення злочину. Дубневич на засіданні комітету заявив, що вважає ініціативу про зняття з нього недоторканності незаконною і політично вмотивованою.

Поділитись