Суд переніс розгляд позову про скасування націоналізації “Приватбанку”

Суд переніс розгляд позову про скасування націоналізації “Приватбанку”

Господарський суд Києва переніс на 8 жовтня розгляд позову колишнього акціонера “Приватбанку” Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсним договору купівлі-продажу банку в грудні 2016 року, між Мінфіном України та особами, що були на той момент його акціонерами.

Таке рішення прийняв суд на засіданні у вівторок. “Власник Приватбанку (Мінфін) заявив клопотання по ряду дискусійних обговорень, після чого суд прийняв рішення про оголошення перерви до 8 жовтня 14:00”, – сказав представник Нацбанку України Віктор Григорчук.

За його словами, клопотання стосувалося зупинки виробництва в справі до розгляду питання про юрисдикційної підсудності даної справи, оскільки судова практика “вказує на те, що справи подібного роду повинні розглядатися судом адміністративної вертикалі, юрисдикцію справи повинен визначити Верховний суд України”. “Господарський суд Києва не зупиняв розгляду цієї справи до моменту вирішення юрисдикції підсудності цієї справи Верховним судом”, – додав він.

У грудні 2016 року уряд України, враховуючи пропозицію Нацбанку і колишніх акціонерів “Приватбанку”, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, вирішив націоналізувати його і влити в банк 155 млрд гривень (близько $ 6 млрд). Екс-власники банку порахували націоналізацію незаконною.

В кінці лютого 2019 року Господарський суд Києва прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% і 16,5748% акцій банку, про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів – Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб і державного Укргазбанку – надати до 26 березня такий договір купівлі-продажу. 9 квітня позивачі розширили перелік своїх вимог, додавши пункт про повернення їм акцій банку, що суд задовольнив.

Сторони ведуть багато інших судових суперечок на Україні і за кордоном.

Поділитись