Суд ООН винесе 8 листопада рішення щодо заперечень Росії за позовом України

Суд ООН винесе 8 листопада рішення щодо заперечень Росії за позовом України

Міжнародний суд ООН 8 листопада винесе рішення по попереднім запереченням російської сторони за позовом України. Про це повідомили у вівторок в суді.

“Слухання пройдуть 8 листопада в Гаазі, в їх ході голова суду Абдулкаві Ахмед Юсуф зачитає судове рішення”, – підкреслили в інстанції.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов, в якому звинуватила Росію в порушенні Конвенції про протидію фінансуванню тероризму та Конвенції про ліквідацію расової дискримінації. Меморандум з докладним викладом своєї позиції українська сторона представила суду 12 червня 2018 року.

У вересні 2018 року РФ виступила з попередніми запереченнями щодо юрисдикції суду і прийнятності звернення України. Слухання з цього питання пройшли в Гаазі 3-7 червня цього року. У їх ході російська сторона представила свої аргументи на користь того, що у суду немає юрисдикції для розгляду справи. Українська сторона, зі свого боку, закликала суддів визнати юрисдикцію і прийнятність позову, поданого Україною, і перейти до розгляду справи по суті.

У тому випадку, якщо судді стануть на сторону РФ, розгляд буде припинено. Якщо вимоги України будуть задоволені, то розгляд справи продовжиться, і суд повинен буде встановити крайню дату подачі російською стороною контр-меморандуму у відповідь на український.

Поділитись