Суд на Ямайці заборонив школярці носити дреди

Суд на Ямайці заборонив школярці носити дреди

Верховний суд Ямайки зобов’язав п’ятирічну дівчинку відрізати дреди на вимогу педагогів.

Розгляд тривав два роки, в результаті початкова школа Кенсінгтона отримала підтвердження свого права регулювати зачіски учнів з міркувань гігієни. Як стало відомо The Washington post, такого рішення суду суспільство не очікувало і сприйняло його як атаку на ідентичність і один з найбільш впізнаваних символів растафаріанської культури.

Зокрема, правозахисна група «Ямайці за справедливість» заявила, що рішення суду означає заперечення права дівчинки на свободу самовираження і доступу до освіти.

Жителі карибського острова розцінили заборону як дискримінацію людей за релігійною ознакою, адже дреди є частиною релігійною традицією растафарі.

Батьки дівчинки Дейл і Шерін Діва також носять дреди і мають намір подати на апеляцію.

Батько дівчинки назвав рішення суду ще однією ознакою «системного расизму».

«Дитині відмовили через її чорне волосся, розумієте? Це так дивно, що це сталося прямо зараз, в нинішніх умовах, в 2020 році. Уряд Ямайки і правова система могли виправити свої помилки і змінити світ. Замість цього вони вважали за краще зберегти стару систему», – заявив чоловік.

Міністр освіти Ямайки Карл Самудіо відмовився коментувати постанову суду, пославшись на крайню делікатність теми. Тим більше, що воно було прийнято напередодні Дня визволення, який на острові і в інших британських екс-колоніях знаменує закінчення рабства.

Релігійна течія растафарі налічує на Ямайці все 2% від загального населення. Воно набагато популярніше в усьому світі, особливо, через музиканта Боба Марлі, найвідомішого на планеті растафаріанця. Проте, на острові володарів дредів шкільного віку все ще частенько змушують їх зрізати.

Поділитись