Стратегія Росії у питанні війни на Донбасі не буде мати ефективність

Стратегія Росії у питанні війни на Донбасі не буде мати ефективність

Стратегія Росії у питанні війни на Донбасі не буде мати ефективність, тому що не враховує зміни в українському суспільстві.

Про це заявив колишній заступник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Деніел Фрід, передає «Україна 24». Дипломат зазначив, що українці ще з часів «помаранчевої революції» навчилися своїм прикладом доводити «брехливість» російської пропаганди. «Слабкість [президента Росії Володимира] Путіна в тому, що він стверджує, що української нації не існує, крім як в міфології окремих західноукраїнських націоналістів», – підкреслив Фрід.

На його думку, одним із доказів сили нової української ідентичності стала всенародна підтримка виконавиці Джамали на «Євробаченні» 2016 року. Артистка тоді виступила з піснею «тисяча дев’ятсот сорок чотири», присвяченій депортації кримських татар, і посіла перше місце.

У лютому президент України Володимир Зеленський заявив, що його російський колега розуміє необхідність завершення війни на Донбасі, і висловив упевненість, що переговори лідерів двох країн матимуть успіх. Однак раніше Путін зазначав, що його турбують спроби влади Києва переписати мінські угоди. На думку президента Росії, така стратегія приречена на невдачу.

Київ вважає Москву відповідальною за конфлікт на Донбасі. У 2018 році в Україні прийняли закон, офіційно закріплює за Росією статус «країни-агресора», а уряду самопроголошених республік регіону оголосили «окупаційними адміністраціями». Позицію Києва поділяють багато країн Заходу, в тому числі США. Росія неодноразово відкидала подібні звинувачення, але відкрито виступає за дотримання прав російськомовного населення південно-східної України.

Поділитись