Столтенберг заявив, що всі союзники НАТО бачать Україну членом альянсу

Столтенберг заявив, що всі союзники НАТО бачать Україну членом альянсу

Про це заявив генеральний секретар НАТО під час візиту в Україну.

“Всі союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО. Чорногорія приєдналася до НАТО два роки тому, Північна Македонія вступить через кілька місяців. Польща, країни Балтії навіть в мріях уявити не могли, що вони будуть в НАТО. Україна буде членом НАТО”, – сказав він.

Нагадаємо, Україна подала офіційну заявку на приєднання до розробленої НАТО програми розширених можливостей.

Про це заявив віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба. За словами Кулеби, це питання було піднято під час візиту Північноатлантичної ради в Україну, в ході якого Київ попросив керівництво альянсу «перейти на новий рівень співпраці». Український віце-прем’єр зазначає, що метою вступу в програму є розширення практичної взаємодії з військовими НАТО під час операцій альянсу. Крім того, участь у програмі дасть українським військовим можливість займати посади в штаб-квартирі альянсу і в його командній структурі.

При цьому Кулеба підкреслив, що заявка на участь в програмі не є заміною отримання програми дій по членству, на яке розраховує Київ. «Ми сподіваємося, що альянс прийме позитивне рішення за нашою ініціативою», — додав він.

Глава МЗС України Вадим Пристайко, коментуючи цю ініціативу, зазначив, що військовий комітет НАТО ухвалив рішення, згідно з яким «з військової точки зору Україна — готовий партнер для цього». «Тобто залишається політичне рішення», — сказав він.

Раніше про намір розширити співпрацю з НАТО заявив президент Володимир Зеленський. Він також висловив надію, що підписаний в 2018 році договір про комплексну допомогу НАТО буде оновлений і розширений за рахунок додаткових проектів.

Курс України на вступ до ЄС і НАТО закріплений в конституції країни. Відповідний закон у лютому цього року підписав п’ятий президент Петро Порошенко. Новий глава держави Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що він також підтримує цей курс.

Поділитись