Столтенберг назвав головні загрози безпеки НАТО

Столтенберг назвав головні загрози безпеки НАТО

Суперництво наддержав, тероризм і кіберзлочинність є головними викликами, які нині стоять перед країнами НАТО і їх союзниками.

Таку думку висловив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час свого виступу в рамках візиту до Нової Зеландії. Спіч генсека опублікувала прес-служба НАТО.

Як першорядну загрозу Столтенберг назвав посилення конкуренції великих держав, таких як Росія і Китай. Він зазначив, що нарощування військових потужностей Росією “ставить під загрозу встановлений правилами порядок” і є показником активізації боротьби за глобальну перевагу. Як приклад агресивних дій Росії генсек привів анексію Криму Росією в 2014 році, вихід РФ з ДРСМД 2 серпня, а також передбачуване втручання в “демократичні процеси” в інших країнах.

Другим глобальним викликом, з точки зору Столтенберга, є тероризм. Генсек нагадав про напади на дві мечеті в новозеландському місті Крайстчерч 15 березня, в результаті яких загинула 51 людина, ще 50 були поранені, а також про теракти в Осло і в таборі на острові Уайта, що відбулися в 2011 році, коли він сам перебував на посаді прем’єр-міністра Норвегії. “Ми повинні засуджувати тероризм і екстремізм незалежно від їх форми і вигляду”, – заявив він.

Ще однією загрозою Столтенберг вважає розвиток кібертехнологій і пов’язаної з ними злочинності. “Ми стали розуміти, що кібератаки так само небезпечні, як звичайні нападу”, – зазначив він і додав, що НАТО активно працює над захистом своїх інститутів в мережевому просторі.

На закінчення Столтенберг закликав союзників НАТО до зміцнення співробітництва для того, щоб впоратися з “невизначеністю і непередбачуваністю, з якими альянс стикається в умовах сучасної міжнародної обстановки”.

Поділитись