Стало відомо, як карантин вплине на виплати та розрахунок пенсій

Стало відомо, як карантин вплине на виплати та розрахунок пенсій

Карантин, введений в Україні та в більшості країн світу через пандемію коронавірусу, суттєво “вдарив” по економіці.

Пенсійні виплати не стали винятком, тому експерти прогнозують, що громадян України можуть або взагалі залишити без виплат, або ж суттєво їх скоротити.

Зокрема, за даними українських ЗМІ, громадяни, які на час карантину тимчасово залишилися без роботи або втратили частину своєї зарплати, в майбутньому можуть отримати меншу пенсію.

Як відомо, у формулі розрахунку пенсій враховується стаж і розмір зарплати. Якщо ж на час карантину втратити роботу на кілька місяців або отримувати більш низьку зарплату, в майбутньому це відобразиться і на розмірі отримуваної пенсії.

Крім того, в поточному році стаж для виходу на пенсію становить 27 років, і щорічно він зростатиме ще на рік – до тих пір, поки не складе 35 років. Українці, які не зможуть “набрати” необхідний стаж, повинні будуть працювати до 63 або навіть 65 років. Таким чином, для частини наших громадян навіть незначна “пауза” в стажі може привести до того, що на заслужений відпочинок можна буде вийти пізніше.

На тлі цього в Мінсоцполітики радять українцям добровільно підписати угоду з Пенсійним фондом і самостійно сплачувати єдиний соціальний внесок. В такому випадку час, поки громадянин не має роботи, буде також зараховуватися у стаж. Мінімальний місячний внесок становить 1039 грн.

Поділитись