Стало відомо, навіщо Великобританія роздає жителям Гонконгу свої паспорти

Стало відомо, навіщо Великобританія роздає жителям Гонконгу свої паспорти

Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб заявив, що Лондон готовий змінити статус жителів Гонконгу.

Британська влада хоче дозволити їм без обмежень працювати і вчитися в Сполученому Королівстві, а потім дати їм повноцінне британське підданство.

До повернення Гонконгу під суверенітет КНР в 1997 році його жителі могли отримати статус британського підданого, що проживає на заморських територіях, і спеціальний закордонний паспорт, який давав привілеї при знаходженні в Великобританії. В даний момент такими спеціальними паспортами володіють близько 300 тис. гонконгців.

«Якщо Китай продовжить дотримуватися обраної політики, то ми змінимо цей статус, скасуємо шестимісячний ліміт і дозволимо власникам паспортів приїхати до Великобританії і працювати або вчитися на період 12 місяців. Це дозволить їм в майбутньому отримати громадянство», – сказав Рааб.

В кінці травня парламент КНР прийняв резолюцію по розробці законопроекту про забезпечення національної безпеки в Гонконзі. Західні країни розцінили цей закон як утиск гонконгської автономії, про яку домовлялися з Пекіном, коли віддавали цю територію знову під юрисдикцію КНР.

Поділитись