Стало відомо, куди США поділи 2,5 трильйони доларів в Афганістані

Стало відомо, куди США поділи 2,5 трильйони доларів в Афганістані

Сполучені Штати Америки перетворили 20-річний період перебування своєї армії в Афганістані в гігантську корупційну діру.

Американці самі визнали, що під час афганської кампанії було витрачено 2,5 трильйона доларів. Винуватцями були названі корумповані афганці.

Про це заявила радник директора Російського інституту стратегічних досліджень Олена Супоніна, раніше оцінила стрімкість виведення військових США з афганської землі.

Вона роз’яснила, як позначиться відхід США з Афганістану на зовнішньополітичній ситуації:

«Там присутній тонкий стратегічний розрахунок з катастрофічним – і для регіону, і для самих американців – прорахунком по виконанню своїх завдань. За великим рахунком на користь самої Америки це позначиться не так сильно. Але відгукнеться в Афганістані, відгукнеться в Європі. Цим американці закладають міну під політику на сході Китаю і Росії. Найближчі сусіди Афганістану постраждають. Це і Іран, і країни пострадянського простору».

Говорячи про витрачені в Афганістані грошах, сходознавець навела дані США і заявила про їх розкраданні.

“Де гроші? Розкрадені! І про це йдеться в декількох внутрішніх американських розслідуваннях. У цьому вони самі публічно зізналися. Були інциденти, коли запідозрили навіть американських офіцерів в цьому, але вся тяжкість обвинувачень з боку американців лягає на афганців. Мовляв, там корупція, гроші йшли невідомо куди, і зброя потім передавалося тим же талібам. 88 млрд витрачено тільки на підготовку афганських армії і поліції. Взагалі Байден називав цифру 1 трлн доларів, а на днях американський Інститут Ватсона підрахував, що США в Афганістані, крім супутніх витрат, понесли витрати в 2,5 трлн доларів. Вдумайтеся! І це ще без відсотків, що набігли. Частина кампаній йшла в борг, брали гроші у американських банків. Відсотки капають, гроші ще не повернуто. Так що сума може ще зрости. І ще ж є витрати на сусідні з Афганістаном країни, які в цій сумі навіть не враховуються», – резюмувала Олена Супоніна.

Поділитись