Стало відомо, коли введуть другий рівень пенсійної системи

Стало відомо, коли введуть другий рівень пенсійної системи

Другий рівень пенсійної системи, в ході якого працівники будуть відраховувати накопичувальні внески для своєї майбутньої пенсії, введуть не раніше 2023 року.

Про це повідомив глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, пише LIGA.net.

“Другий рівень – це один з пунктів програми президента Зеленського. Але його запуск – це точно питання не найближчої перспективи, – зазначив Хромаєв. – Поки ми працюємо над законопроектом, але що точно можу сказати, що запуск другого рівня не може відбутися раніше 1 січня 2023 року. Такий орієнтир ми на даний момент закладаємо в законопроект “.

Як відомо, трирівнева пенсійна система складається з:

нині діючої в Україні солідарної, коли виплати йдуть від єдиного соціального внеску, що сплачується нині працюють
обов’язкової накопичувальної, коли до ЄСВ додаються відкладені за час роботи конкретної людини відрахування
добровільної накопичувальної, коли неурядові пенсійні фонди виплачують відрахування, зроблені раніше за бажанням громадян. Вона в Україні також діє.

Пенсійна реформа, прийнята парламентом у жовтні 2017 року, повинна була запустити другий рівень, але поки все обмежилося перший етапом, який передбачав “осучаснення” існуючих виплат пенсіонерам і підвищення з 15 до 25 років (до 2028 року він складе 35 років) мінімального страхового стажу (період відрахувань ЄСВ до Пенсійного фонду) для виходу на пенсію в 60 років.

За словами Хромаєва, в Україні поки що не готова інфраструктура, ще одна перешкода – дефіцит Пенсійного фонду (168 млрд грн в 2019 році).

“Враховуючи демографічну ситуацію в Україні, потрібно розуміти, що перший рівень у нас швидше за все залишатиметься дотаційним ще дуже довго, – додав він. – Тому українцям критично важливо починати думати про додаткові пенсійні заощадження вже зараз”.

Про те, що накопичувальні пенсії ще рано впроваджувати в Україні, заявляла і новий міністр соцполітики Юлія Соколовська. При цьому попередній глава міністерства Павло Розенко стверджував, що для запуску другого рівня вже з 2020 року є всі умови, справа тільки за “політичним рішенням Верховної Ради”.

Поділитись