Стало відомо, коли в Україні почнуть реконструкцію “хрущовок”

Стало відомо, коли в Україні почнуть реконструкцію “хрущовок”

Перші реалізовані проекти з реконструкції застарілого житла в Україні можуть почати з’являтися вже через 3-4 роки. Для цього потрібно, у першу чергу, щоб Верховна Рада підтримала новий законопроект «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе в інтерв’ю виданню «OBOZREVATEL».

«По-перше, треба, щоб у Раді підтримали новий законопроект про реконструкцію «хрущовок». Після цього місцева влада повинна розробити програму такої комплексної реконструкції. Сподіваюся, що 3-4 роки — і ми побачимо перший результат», — сказав він.

Парцхаладзе розповів, що чинний на сьогодні закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» 2006 року виявився неефективним і так і не запустив процес реновації «хрущовок» на практиці.

«Ухвалений у 2006 році закон не дає можливості вирішити проблему. Перша причина — в ньому прописано обов’язкову згоду на переселення всіх 100% людей, які проживають там. Крім того, прописаний коефіцієнт 1,5 — якщо у вас квартира площею 100 квадратних метрів, то вам необхідно надати площу 150 квадратних метрів. Такої економічної можливості немає», — – пояснив заступник Міністра.

Тому Мінрегіоном спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» імені Ю. Білоконя та за активної участі експертів, фахівців та громадськості був розроблений новий ефективний законопроект.

Парцхаладзе наголосив на тому, що проблема застарілого житла в Україні загострюється з кожним роком і потребує першочергового вирішення. Адже вже із близько 1 млрд кв. метрів житлового фонду приблизно 70-80% мають застарілий інфраструктурний стан.

За матеріалами budport.com.ua

Поділитись