США звинуватили Росію у втручанні в українські вибори

США звинуватили Росію у втручанні в українські вибори

Національний демократичний інститут США представив звіт про вибори до Верховної Ради України.

Як випливає з документа, російська дезінформація ускладнювала доступ українців до правдивих даних. На думку спостерігачів від інституту, відомості, які поширювали проросійські ЗМІ про ситуацію на Донбасі, «збивали з пантелику» мешканців. Крім того, члени делегації вважають, що медіа дискредитували ЄС і НАТО і створювали негативний образ деяких кандидатів. Роботу спостерігачів фінансувало американське Агентство з міжнародного розвитку (USAID).

Спостерігачі дійшли висновку, що виборчий процес в цілому відповідав українським законам і міжнародним стандартам. Однак, як випливає зі звіту, є ряд проблем, над якими Києву ще слід попрацювати. Серед них – роль ЗМІ, фінансування виборчих кампаній, гендерна рівність, включення маргінальних груп і розширення виборчих прав громадян.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбулися 21 липня. За підсумками голосування в парламент пройшли п’ять фракцій. Більше 40% виборців підтримали партію чинного президента Володимира Зеленського «Слуга народу», на другому місці опинилася «Опозиційна платформа – За життя» – 13%, за нею йде блок Юлії Тимошенко «Батьківщина» – 8%. У Раду пройшли також «Європейська солідарність» Петра Порошенка і «Голос» рок-зірки Святослава Вакарчука.

Тим часом, як підкреслюється в звіті місії, центральним елементом української політики залишається «кремлівська агресія», що включає в себе кампанії по дезінформації та розколу суспільства.

«Тривають окупація Росією Криму, контроль над територією на сході України та інші прояви гібридної війни, націленої на підрив демократичних і європейських прагнень України. Ключову роль відіграють дезінформаційні кампанії та інші дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та дестабілізації», – йдеться в документі.

За словами спостерігачів, російська дезінформація ускладнювала доступ українських виборців до правдивих даних. Фахівці з США вважають, що проросійські ЗМІ в Україні зображували владу в Києві і військових як агресорів на Донбасі. В результаті це «збивало з пантелику» громадян.

Фото РИА Новости.

Поділитись