США звинуватили колишню співробітницю посольства в Росії в крадіжці документів

США звинуватили колишню співробітницю посольства в Росії в крадіжці документів

За даними Мін’юсту, екс-співробітниця американського посольства в Росії вступила в змову з двома іноземцями з метою крадіжки документів за програмою прийому біженців.


Влада США звинуватила трьох іноземних громадян, у тому числі колишню співробітницю американського посольства в Росії Олесю Красилову, в крадіжці документів, пов’язаних з програмою прийому біженців (USRAP). Про це повідомляється на сайті Мін’юсту країни.

Двоє інших обвинувачених – колишній співробітник Служб громадянства та імміграції США в Йорданії Хайтам Іса Сааді Сад та Оса Муфак Абдулжаббар (його посада не вказана), затримані. Красилова знаходиться на волі.

Як повідомляє Мін’юст, всіх трьох запідозрили в змові з метою крадіжки державних документів, шахрайства та відмивання грошей. Саду та Красилові також звинувачують в комп’ютерному шахрайстві і зловживаннях.

В обов’язки Красилової і Саду входила обробка заяв про переселення біженців в США через USRAP, повідомляє Мін’юст. Записи, які намагалися вкрасти обвинувачені, були пов’язані з сотнями заявок за цією програмою. Вони містили конфіденційну інформацію про заявників-біженців, членів їхніх сімей, їх роботі та військове минуле. Крім того, там були розповіді біженців про переслідування або страху переслідувань, і внутрішні оцінки цих заяв від офіційних осіб США.

Максимальне покарання за змову з метою шахрайства в США становить п’ять років позбавлення волі, таке ж покарання передбачено за комп’ютерне шахрайство і зловживання. Максимальне покарання за крадіжку державних документів становить 10 років, за змову з метою відмивання грошей – 20 років.

Через крадіжку документів, пов’язаних з наданням притулку іноземцям, США вирішили на 90 днів призупинити програму прийому ряду категорій іракських біженців, повідомляє Держдепартамент. Рішення прийнято «для подальшого вивчення питання та усунення вразливостей».

Як зазначає Держдеп, в рамках цієї програми влади ретельно перевіряють дані про заявників і їх біографію і позбавляють статусу біженця тих, хто пов’язаний з позначеними терористичними організаціями або брав участь у терористичній діяльності. У відомстві заявили, що ніяких ознак того, що крадіжка документів «поставила під загрозу ширшу програму прийому біженців».

Поділитись