США зробили важливу заяву про катастрофу Boeing в Ірані

США зробили важливу заяву про катастрофу Boeing в Ірані

Американські розвідники з’ясували, що український літак, який зазнав катастрофи в небі над Іраном, був збитий двома ракетами місцевої системи протиракетної-повітряної оборони, повідомляє CNN з посиланням на джерело в адміністрації країни.

Військовослужбовці США не поспішають оприлюднювати скандальні дані офіційно, оскільки займаються їх перевіркою.

Журналістам стало відомо, що система наведення іранського радара захопила український пасажирський літак як потенційну ціль. Через кілька хвилин повітряне судно впало. По цілі були випущені дві ракети з зенітного-ракетного комплексу «Тор». При цьому американські розвідник підкреслюють, що з великою часткою ймовірності іранські військовослужбовці збили літак помилково.

Влада Ірану тим часом продовжують наполягати, що причиною катастрофи лайнера стала технічна несправність. Зокрема, прес-секретар уряду Ірану Алі Рабей зазначив, що «коли потім виявиться, що все це (версія про двох ракетах) неправда, ніхто не візьме на себе відповідальність за велику брехню».

Український Boeing 737 розбився вранці 8 січня недалеко від міжнародного аеропорту в Тегерані. В результаті авіакатастрофи загинули 176 пасажирів і 9 членів екіпажу. РНБО України назвав серед основних версій катастрофи літака – потрапляння російської ракети, зіткнення з БПЛА або іншим літальним об’єктом, вибух двигуна з технічних причин, теракт.

Поділитись