США заявили, що завдали авіаудар по талібам всупереч перемир’я

США заявили, що завдали авіаудар по талібам всупереч перемир’я

Американські військові в Афганістані заявили про перший за 11 днів авіаудар по бойовикам радикального руху “Талібан”.

“США 4 березня завдали авіаудар по бойовикам руху Талібан, які проводили активні атаки на КПП афганських збройних сил в повіті Нахр-е-Сарадж в провінції Гільменд. Це був оборонний удар, необхідний для зриву атаки”, – написав у Twitter представник Збройних сил США в Афганістані полковник Сонні Леггетт.

Він додав, що керівники “Талібану” обіцяли скоротити масштаби насильства, а не збільшити кількість нападів. Крім того, американські військові закликали талібів “припинити непотрібні напади і дотримуватися зобов’язань” і запевнили, що будуть захищати своїх союзників.

“Хочу прояснити: ми віддані миру, проте несемо відповідальність за захист наших партнерів з сил оборони і безпеки Афганістану. Афганці і США дотримувалися положення в рамках угод. Однак таліби явно прагнуть звести нанівець цю можливість і намір ігнорувати волю народу до досягнення миру”, – підкреслив Леггетт.

Про напад талібів на два КПП поблизу міста Кундуз повідомили місцеві афганські джерела. За їхніми даними, загинули 18 солдатів і троє поліцейських, ще десять військових таліби взяли в полон.

В кінці минулого тижня в Катарі відбулася урочиста церемонія, на якій США і “Талібан” підписали першу за більш ніж 18 років війни угоду про мир. Воно передбачає, що Штати скоротять чисельність військ в Афганістані, а потім, якщо “Талібан” утримається від насильства, продовжать протягом 14 місяців виводити і свої сили, і сили НАТО. Натомість “Талібан” повинен відмовитися від використання афганської території для нападу на США і інші країни.

Поділитись