США залишать авіаносець Nimitz на Близькому Сході через погрози Ірану

США залишать авіаносець Nimitz на Близькому Сході через погрози Ірану

Атомний авіаносець американських ВМС Nimitz, що забезпечував безпеку виведення військовослужбовців США з Сомалі, залишиться на Близькому Сході на тлі погроз на адресу Вашингтона, що надійшли з Тегерана.

Про це йдеться в заяві виконуючого обов’язки глави Пентагону Крістофера Міллера.

“У зв’язку з недавніми погрозами, які керівництво Ірану адресувало президенту [Дональду] Трампу і іншим представникам уряду США, я наказав призупинити заплановану передислокацію авіаносця Nimitz. Він тепер залишиться на бойовому чергуванні в зоні відповідальності Центрального командування [в яку входить Близький Схід]”, – сказав Міллер.

“Ніхто не повинен сумніватися в рішучості Сполучених Штатів Америки”, – додав він.

У четвер Міллер віддав розпорядження про те, щоб Nimitz повернувся на базу в Сполучені Штати. До цього авіаносець входив до складу угруповання ВМС США, що знаходилася біля берегів Сомалі. Її завдання полягало в забезпеченні безпеки виведення військовослужбовців США з республіки. Пентагон проводить за розпорядженням чинного президента США Дональда Трампа висновок майже всіх американських військ із Сомалі.

Раніше міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф висловлював думку, що США прагнуть знайти привід для розв’язання війни з Іраном. Він також стверджував, що надійшли з Іраку розвіддані свідчать про те, що “ізраїльські агенти-провокатори планують атаки проти американців, ставлячи минає Трампа в безвихідне становище з хибним приводом до війни”. Він попереджав, що “будь-який феєрверк” спричинить за собою сумні наслідки.

У свою чергу глава судової влади Ірану Ебрахім Раїса заявляв, що Тегеран вважає Трампа обвинуваченим “номер один” в убивстві командувача силами спеціального призначення “Аль-Кудс” Корпусу вартових ісламської революції Ірану (КВІР, елітні частини ЗС Ірану) генерала Касема Сулеймані. Він відзначав, що Трамп “ні в якому разі не може вважатися вільним від покарання за це”. Сулеймані загинув в ніч на 3 січня 2020 року в результаті ракетного удару США в районі багдадського аеропорту. У відповідь Тегеран в ніч на 8 січня завдав ракетного удару по об’єктах в Іраку, які використовували американські військові – базі Айн-ель-Асад і аеропорту міста Ербілі. Іранське керівництво неодноразово заявляло, що обов’язково помститься за вбивство Сулеймані.

Поділитись