США вважають за доцільне введення миротворців ООН на Донбас

США вважають за доцільне введення миротворців ООН на Донбас

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор вважає за доцільне введення на Донбас миротворчих сил під егідою ООН.

Про це виконуючий обов’язки глави американської дипмісії, який залишає Київ на початку майбутнього року, заявив в опублікованому в п’ятницю інтерв’ю українському виданню “Дзеркало тижня”.

За словами Тейлора, з точки зору США, врегулювання конфлікту на Донбасі має в кінцевому рахунку призвести до відновлення повного контролю Києва над цим регіоном і введення миротворців могло б стати “проміжним кроком” в цьому напрямку.

“І [Курт] Волкер (колишній спецпредставник США в Україні), і інші добре вам відомі люди працювали над тим, як можна з цією метою домогтися, – сказав Вільям Тейлор. – На їхню думку, елементом цього могло б бути запровадження міжнародних сил. Ця ідея витала в умах певний час, і я чув, що міністр закордонних справ України [Вадим Пристайко] недавно знову згадав про цю можливість. Мені теж здається, що певний шанс і сенс в цьому є”.

Тейлор також розповів про те, який він представляє гіпотетичну місію на Донбасі: “Очевидно, її мала б затвердити Рада Безпеки ООН. За такого рішення Радбезу, країни, у яких є відповідні збройні сили, могли б їх зібрати і відправити на Донбас. Так, це коштувало б грошей, а країнам, включаючи США, треба було б надати ці кошти для того, щоб зібрати і направити такий контингент. Посеред Європи триває збройний конфлікт, і країнам слід бути готовими заплатити за те, щоб його зупинити”.

Поділитись