США уклали мир c терористами з угрупування Талібан

США уклали мир c терористами з угрупування Талібан

США і терористичний рух «Талібан» уклали мир в ході церемонії в катарській Досі.


Мирну угода підписали спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад і заступник лідера «Талібану», глава катарського політичного офісу руху мулла Абдулла Гані Барадар. Документ повинен привести до миру в Афганістані. Після підписання угоди Халілзад і Барадар потиснули один одному руки.

В ході зустрічі держсекретар США Майк Помпео закликав талібів виконувати обіцянку про розрив зв’язків з «Аль-Каїдою».
23 лютого президент США Дональд Трамп заявив, що має намір особисто підписати угоду з «Талібаном». За його словами, «Талібан» втомився воювати, а громадяни Афганістану хочуть мирного угоди.

Переговори про укладення миру велися з липня 2018 року. У вересні 2019 боку майже досягли угоди, проте підписання не відбулося через дії «Талібану» – організація взяла на себе відповідальність за теракт, який привів до смерті американського військового. Після цього Трамп назвав політичний процес мертвим, але переговори продовжив вести представник США з питань Афганістану.

«Талібан» утворився в 1994 році в розпал громадянської війни в Афганістані. У 1996-2001 роках таліби перебували при владі в країні, а після повалення в 2001-му почали вести партизанську війну з урядовими військами і силами НАТО в Афганістані і Пакистані. США ввели війська в Афганістан після теракту 11 вересня. В даний час таліби і уряд країни шукають способи досягти політичного компромісу.

Поділитись