США скликають екстренне засідання Радбезу ООН

США скликають екстренне засідання Радбезу ООН

Сполучені Штати скликають екстренне засідання Ради безпеки ООН для обговорення кризи в Венесуелі, яке має відбутися у суботу, 26 січня. Під час протестів за останні кілька днів у Венесуелі загинули не менше 16 людей, більше 300 – заарештовані. Учасники мітингів вимагають відставки режиму Ніколаса Мадуро, повідомляє агентство Reuters. 


Демонстрації почалися після того, як глава Національної асамблеї Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели, пообіцявши припинити узурпацію влади. Його підтримали уряди США, Канади і низки латиноамериканських країн.

Натомість Росія натомість висловила підтримку Ніколасу Мадуро, який переміг на останніх президентських виборах у Венесуелі. У четвер йому зателефонував російський президент Володимир Путін. Сам Мадуро звинуватив владу США у підготовці держперевороту.

Генеральний секретар ООН раніше закликав до розв’язання кризи шляхом політичного діалогу. У заяві Євросоюзу йдеться, що Каракас повинен поважати права громадян на мирні зібрання. У Брюсселі закликали Венесуелу до проведення демократичних виборів.

Ніколас Мадуро став президентом Венесуели в 2013 році. Тоді він виграв вибори, які пройшли після смерті колишнього лідера країни Уго Чавеса. Мадуро критикують за недотримання принципів демократії та порушення прав людини. У Венесуелі триває затяжна економічна криза. У 2018 році показник інфляції в країні перевищив позначку в один мільйон відсотків. У країні голод і нестача товарів першої необхідності. З Венесуели за час кризи емігрували три мільйони людей.

Поділитись